Bubble Post vervangt trucks door elektrische fietsen

 Pakjes bezorgen kan ook milieuvriendelijk, vindt Bubble Post. © RV

Pakjes bezorgen kan ook milieuvriendelijk, vindt Bubble Post. © RV

De Gentse start-up Bubble Post wordt ook actief in Antwerpen. Het bedrijf dat met elektrische fietsen pakjes transporteert, wil over drie jaar aanwezig zijn in de grootste 15 steden van de Benelux.
In het boekjaar dat onlangs afliep, realiseerde Bubble Post een omzet van 160.000 euro. Het maakte 100.000 euro verlies. 'Dat komt doordat we nog aan het investeren zijn in informaticadiensten. Over drie jaar willen we winstgevend zijn', zegt CEO Benjamin Rieder. Hij benadrukt dat de activiteiten in Gent, de enige stad waar het bedrijf een volledig jaar actief was, winst draaien. 'We halen er een winstmarge van net geen 20 procent.'
Als het aan de Gentse start-up Bubble Post ligt, zijn leverende vracht- en bestelwagens die verkeersdrukte en vervuiling veroorzaken in de stadscentra dra verleden tijd. Bubble Post brengt sinds enkele dagen producten van zijn depot in Hoboken naar de winkels in het Antwerpse stadscentrum. Het test met vier klanten, waaronder de horecaleverancier ISPC en een lokale broodjesbar. Vanaf 1 augustus kan iedereen een beroep doen op Bubble Post.
'We richten ons op e-commercebedrijven, groothandelaars en lokale handelaars', zegt Michel De Waele, de 28-jarige marketing- en salesmanager van Bubble Post op de Grote Markt van Antwerpen, waar gisteren de Antwerpse plannen van het postbedrijf uit de doeken werden gedaan. 'Groothandelaars kunnen hun waren naar ons depot brengen. Wij brengen de goederen naar de winkels.' Omgekeerd kunnen kleinhandelaars goederen meegeven. Bubbel Post brengt ze bij de klanten thuis.
Winkels kunnen ook opslagruimte huren tegen 1 euro per vierkante meter per week. 'Veel goedkoper dan opslagruimte in de stadscentra', aldus Benjamin Rieder, de 27-jarige CEO van Bubble Post.
Volgens De Waele reageren de Antwerpse handelaars enthousiast. 'Nu moeten ze vaak hun winkel sluiten om pakjes naar klanten te brengen. Of ze moeten een dure taxiservice betalen.' Voor de dienstverlening van Bubble Post moeten ze tussen 4,50 en 15 euro per verzending betalen. Een verzending mag tot 30 kilo wegen.
Bubble Post doet zijn transport met elektrische fietsen. Daar is Koen Kennis, de Antwerpse schepen van Mobiliteit en Middenstand (N-VA) erg tevreden over, want dat betekent een vlottere mobiliteit. 'Ze doen het bovendien zonder subsidies. We hebben hen alleen geholpen met hun zoektocht naar een geschikte locatie. Ik zal het initiatief vernoemen als ik met handelaars spreek.' Maar Kennis wil niet verplichtend optreden. 'De stad zal niet zeggen wat wel en niet kan. Winkeliers moeten zelf kunnen uitmaken hoe ze goederen laten leveren.'
Bubble Post bestaat sinds 2012. Oorspronkelijk vervoerde het personen via een elektrische fiets. 'Maar dat sloeg niet aan, waardoor we begonnen zijn met het vervoer van goederen', zegt Rieder. Het postbedrijf is al actief in Gent, Brussel, Kortrijk en Sint-Niklaas. 'Over drie jaar willen we actief zijn in de belangrijkste 15 steden van de Benelux. Dit jaar nog trekken we naar Namen en Charleroi. Op termijn wil Bubble Post actief zijn in heel Europa. Het telt 20 personeelsleden.