Fietsende pakjesbezorgers op komst

 Bubble Post levert al langer pakjes in Gent, bijvoorbeeld aan koffiebar Or. Ook in Oostende zou het bedrijf leveren aan horeca- en handelzaken. - Foto Kos

Bubble Post levert al langer pakjes in Gent, bijvoorbeeld aan koffiebar Or. Ook in Oostende zou het bedrijf leveren aan horeca- en handelzaken. - Foto Kos

BUBBLE POST BIEDT OPLOSSING OM ZWAAR VERKEER UIT CENTRUM TE BANNEN
Het Gentse transportbedrijf Bubble Post opent in juni een depot aan de rand van de stad om van daaruit de handels- en horecazaken in de binnenstad te beleveren met elektrische cargofietsen en voertuigen. De stad is al een tijd op zoek naar een oplossing om het zwaar verkeer uit het centrum te bannen.
LEEN BELPAEME

De stad Oostende is al enkele jaren vragende partij voor een distributiecentrum aan de rand van de stad waar grote vrachtwagens hun goederen kunnen afzetten. Vanuit het depot vertrekt er dan een kleinere camionette of cargofiets om de handelszaken aan te doen. Het initiatief komt uiteindelijk van het Gentse bedrijf Bubble Post. Het bedrijf werd drie jaar geleden opgestart en is ondertussen al in vijf steden actief, waaronder Brussel en Antwerpen. Het bedrijf is sterk aan het uitbreiden en wil in juni van start gaan in Oostende. De locatie ligt nog niet vast. Er zijn al klanten geïnteresseerd. "Onze huidige klanten, zoals grote e-commercespelers en horecaleveranciers, stappen ook in Oostende mee in het systeem", legt Yan Ketelers van Bubble Post uit.

Ecologische aanpak
De goederen komen toe in het depot en worden er gebundeld en gesorteerd volgens de meest efficiënte leveringsroute. Het goederentransport naar het centrum van de stad zal met de komst van dit distributiedepot op ecologische wijze gebeuren met elektrische cargofietsen en voertuigen. "De ecologische aanpak spreekt heel wat bedrijven en steden aan. Deze aanpak is belangrijk in de CO2-reductie. We maken gebruik van elektrische wagens en cargofietsen." Bij aanvang kunnen er drie mensen aan de slag in het depot. "Maar dit groeit snel", zegt Yan Ketelers nog.

Stad niet betrokken
De stad is niet betrokken in het project. Het Economisch Huis is wel met een enquête gestart om de dienstverlening zo efficiënt mogelijk af te stemmen op de Oostendse situatie. Er waren eerder gesprekken met onder meer City Depot, maar die zijn afgesprongen. "Zij wilden aanvankelijk dat de stad ook zou participeren, maar het is niet aan de stad om een privaat project te sponsoren", zegt schepen Johan Vande Lanotte (sp.a). "Bubble Post is een privaat logistiek bedrijf dat een distributiecentrum zal uitbouwen. Het voordeel voor de stad is dat er geen grote vrachtwagens meer in het centrum moeten rijden, dit zorgt voor een aangenamer winkelklimaat. We willen het zwaar verkeer dan ook verbieden tussen bepaalde uren. Grote camions brengen heel wat schade toe aan de winkelwandelstraten. Voor de bedrijven zelf is het systeem efficiënter omdat ze nu veel tijd verliezen in het drukke centrum."