Gents verhaal gaat internationaal

Ecologisch transportbedrijf Bubble Post trekt naar Barcelona en gaat consumenten bedienen

 Bubble Post mag het nu ook in Spanje gaan proberen. ©Diego Franssen

Bubble Post mag het nu ook in Spanje gaan proberen. ©Diego Franssen

Vanuit de stadsrand goederen vervoeren naar het centrum met elektrische cargofietsen en voertuigen. Het Gentse Bubble Post breidt nu uit naar Wallonië, Nederland en Barcelona. Ook zullen in de nabije toekomst niet alleen bedrijven, maar ook consumenten de ecologische koeriers kunnen inschakelen.

'Er is nauwelijks concurrentie. In andere landen bestaan wel lokale fietskoeriers, maar zij bieden vaak geen depot of koeling aan'
YAN KETELERS,
COMMUNICATIEVERANTWOORDELIJKE

Bubble Post, in 2012 bedacht in Gent om files in de steden en de bijbehorende vervuiling tegen te gaan, slaat zijn vleugels uit. Tot nu toe was het ecologische transportbedrijf alleen actief in Oostende, Sint-Niklaas, Antwerpen, Brussel, Kortrijk, Brugge, Mechelen en Leuven. In september komen daar dankzij 2,35 miljoen euro extra kapitaal - dat vooral afkomstig is van een investeringsfonds van de overheid - in eigen land nog Hasselt, Bergen, Charleroi, Namen en Luik bij. Ook volgen in de komende maanden vijf Nederlandse steden, waaronder hoofdstad Amsterdam.
Het recept, bedacht door Benjamin Rieder, Michel De Waele en Anthony Viaene, is telkens hetzelfde. In eigen depots in de stadsrand komen vrachtwagens aan en worden goederen gebundeld en herschikt. Vervolgens vindt het transport van en naar het stadscentrum plaats. Daarvoor worden koeriers ingeschakeld, die gebruikmaken van elektrische cargofietsen en bestelwagens en op weg worden gestuurd via door Bubble Post zelfontwikkelde planningssoftware. Het maakt dat grote vrachtwagens niet langer door de steden moeten manoeuvreren om ladingen af te leveren.
"Daarmee trekken we in het najaar ook naar Barcelona", zegt communicatieverantwoordelijke Yan Ketelers. "We gaan er samenwerken met een lokaal bedrijf, dat ons enkele maanden geleden heeft gecontacteerd. Wij gaan hen begeleiden en bieden hen ons IT-systeem aan."
"Het is eigenlijk een franchise, maar we spreken liever van een partnermodel. Nederland en Wallonië bedienen we wel volledig in eigen beheer en als we naar Frankrijk en Duitsland gaan, starten we ook het liefst op eigen benen. Er is immers nauwelijks concurrentie. In andere landen, zoals Nederland, bestaan wel lokale fietskoeriers, maar zij bieden vaak geen depot of koeling aan."
 De start-up blijkt over een succesrecept te beschikken. ©© diego franssens

De start-up blijkt over een succesrecept te beschikken. ©© diego franssens

Steile klim
Die bevoorrechte positie zorgt voor een steile klim. Op dit moment telt Bubble Post nog 65 werknemers, in 2016 - een jaar eerder dan gepland -moeten dat er zo'n 200 zijn. Een succesverhaal, al rinkelt de kassa (nog) niet. Dit jaar verwacht Ketelers een omzet van circa twee miljoen euro en winst zit er voorlopig niet in, omdat de opbrengsten opnieuw in het bedrijf worden geïnvesteerd. En daarbij blijven zelfs de grootste ambities niet onuitgesproken.
"Onze planners, per stad is er minstens eentje, benaderen onder meer lokale bedrijven", zegt Ketelers. "Maar vanuit het hoofdkwartier maakt ons salesteam daar ook werk van. Dat is nodig, omdat grote spelers, denk aan Nike, niet naar ons toekomen. Wij zullen hen overtuigen van onze meerwaarde. Uiteindelijk willen we immers leveringen voor bedrijven verzorgen in alle grote steden van Europa. Buiten ons continent kijken we niet, omdat vooral de Europese stadscentra niet geschikt zijn voor vrachtverkeer."
Vooralsnog kunnen alleen bedrijven de koeriers van Bubble Post, de Bubble Heroes, inschakelen en worden dagelijks zo'n vijfhonderd pakjes afgeleverd. Maar daar komt volgens Ketelers binnenkort verandering in. "De jongste tijd komt er steeds meer e-commerce bij en leveren we veel bij particulieren thuis. We willen de consument binnenkort via onze site en een nieuwe app ook de mogelijkheid geven om onze koeriers in te schakelen voor het vervoer van grote pakketten."