Bubble Post-fietsen zwermen uit over Europa

 Het koerierbedrijf van Benjamin Rieder, Michel De Waele en Anthony Viaene (vlnr.) is drie jaar na de start klaar voor Europese expansie. © Emy Elleboog

Het koerierbedrijf van Benjamin Rieder, Michel De Waele en Anthony Viaene (vlnr.) is drie jaar na de start klaar voor Europese expansie. © Emy Elleboog

De Gentse start-up Bubble Post is rolt zijn fietskoerierdiensten uit in Zwitserland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. 'Om nog meer te groeien zullen we tegen de zomer vers geld ophalen', voorspelt CEO Benjamin Rieder.De Gentse start-up Bubble Post is rolt zijn fietskoerierdiensten uit in Zwitserland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. 'Om nog meer te groeien zullen we tegen de zomer vers geld ophalen', voorspelt CEO Benjamin Rieder.
Madrid, Barcelona, Pamplona, Bazel, Parijs en Berlijn. In die zes steden zullen over enkele weken de typische cargofietsen van Bubble Post opduiken. Die elektrische bakfietsen worden ingezet voor de zogenaamde last mile, het laatste stukje van de logistieke keten waarin de meeste tijd en kosten verloren gaan. Klanten van Bubble Post zitten vandaag vooral in de e-commercesfeer: Kiala, de onlineshop Vente-Exclusive, Nespresso en de pakjesbezorgers FedEx en Parcel International. Met de speciaal ontworpen elektrische fietsen en de uitgekiende planningssoftware kan Bubble Post de levering van kleine volumes pakketten op die laatste mijl veel efficiënter en goedkoper doen: tussen de files laveren, makkelijker parkeren, door eenrichtingsstraten fietsen, enzovoort.Madrid, Barcelona, Pamplona, Bazel, Parijs en Berlijn. In die zes steden zullen over enkele weken de typische cargofietsen van Bubble Post opduiken. Die elektrische bakfietsen worden ingezet voor de zogenaamde last mile, het laatste stukje van de logistieke keten waarin de meeste tijd en kosten verloren gaan. Klanten van Bubble Post zitten vandaag vooral in de e-commercesfeer: Kiala, de onlineshop Vente-Exclusive, Nespresso en de pakjesbezorgers FedEx en Parcel International. Met de speciaal ontworpen elektrische fietsen en de uitgekiende planningssoftware kan Bubble Post de levering van kleine volumes pakketten op die laatste mijl veel efficiënter en goedkoper doen: tussen de files laveren, makkelijker parkeren, door eenrichtingsstraten fietsen, enzovoort.
Het voorbije jaar draaide de Gentse koerierdienst 2 miljoen euro omzet, met vandaag een 100-tal medewerkers. En het gaat steeds sneller. Vorige maand alleen al ging de omzet naar 250.000 euro, al zit de eindejaarspiek daar voor iets tussen.
De start-up van de jonge wolven Benjamin Rieder (28), Michel De Waele (25) en Anthony Viaene is al even actief in negen Belgische en vijf Nederlandse steden. Bij de kapitaalronde van juli vorig jaar - een investering van 2,3 miljoen door de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en het Brusselse privéfonds Eqso - was al sprake van uitbreiding naar Spanje. Maar ook steden in andere Europese landen maken stilaan deel uit het Bubble Post-netwerk. Tegen eind september moeten de zes bijkomende steden volledig afgedekt zijn, zoals in de thuisbasis Gent.
'We werken per stad samen in een joint venture met een lokale speler, die onze ecologische visie deelt', zegt Rieder. 'Het voordeel voor hun: ze kunnen gebruikmaken van onze voertuigen, onze logistieke knowhow en onze software. Het voordeel voor ons: we kunnen een beroep doen op hun netwerk om fietskoeriers aan te werven - van bij de start vijf mensen per stad-, hun kennis van de stad en hun lokale klanten.'
De joint venture wordt geen concurrent voor die lokale partners, 'want ofwel hadden die nog geen lastmilelevering en is de joint venture complementair met wat ze al doen, ofwel brengen ze een deel van hun volumes onder in de joint venture. Wat meteen nog een voordeel voor ons oplevert: doordat we van bij het begin volume hebben, groeien we sneller.'
Al neemt Bubble Post sowieso volumes mee van zijn internationale klanten, zoals Nespresso. 'Nog een pluspunt: we kunnen onze bestaande klanten binnenkort een Europees netwerk aanbieden', zegt Rieder.
Om dat netwerk in de rest van Europa uit te bouwen, gaan Rieder en zijn kompanen nog voor de zomer op zoek naar bijkomend kapitaal. Hoeveel dat precies moet worden, ligt nog niet vast.